Cinema cikk.

A Lilya 4 Ever címszerepében Okszana Akinsina annyira tiszta és ártatlan, és ráadásul még olyan szívfájdítóan szép is, mintha nem is ezen a világon élne

Elmegyek, mondja az anya. A kamaszlány hidegen megpuszilja, aztán durcásan elfordul. Csak amikor az anyja, az egyetlen ember, aki még vigyázhatna rá, már rég lement a lépcsőn, hogy jobb sors reményében új szeretőjével Amerikába emigráljon, a lány csak akkor ugrik fel. Utánarohan, és ordítva a nyakába borul. Ne menj, könyörög neki sírva, és rácsimpaszkodik, mint egy kisgyerek. De az anya mégis beül a kocsiba. Lilya térdre hull a sárba, az avarba, és rázza a zokogás. Végleg magára maradt.
Vagy mégsem? Lukas Moodysson svéd rendező megrázóan sötét filmjében nagy szerep jut egy képnek, amelyen egy angyal vezet kézen fogva egy gyermeket. Aztán maguk az angyalok is megjelennek, de a halált már ők sem tudják legyőzni – viszont megmutatják, hogy mégis van menekvés abból a világból, amelyben az ártatlanokat nap mint nap feláldozzák a pénz és az erőszak oltárán. Lilyát sorozatosan megalázzák, megerőszakolják, megverik – de ahogy finom tini-arcának vibrálóan érzelmes szépségétől, úgy a lelke legmélyén őrzött ártatlanságától sem tudják megfosztani. Nem mocskolódik be ebben a mocskos világban.
Talán angyal vezeti a Lilyát alakító színésznő, Okszana Akinsina lépteit is. A tizenhat éves kamaszlányt, aki unalmában kezdett modellkedni tizenkét éves korában, egy szereplőválogatáson fedezte fel Szergej Bodrov, az ambiciózus első filmes rendező, és rögtön felajánlotta neki a Nővérek egyik főszerepét. A film két kamaszlányról szól, akik megszöknek maffiózó nevelőapjuktól, és menekülésük során kénytelenek testvéri szövetséget kötve megszokni és megszeretni egymást. Az önfejű, kemény és zárkózott Sveta szerepében Okszana rögtön sikert aratott Oroszországban, és rögtön számos szerepajánlatot kapott, kiváló drámai képességeinek köszönhetően kizárólag tragikus vagy szomorú szerepeket.
Pedig szívesen játszana egyszer felszabadult és vidám lányokat is – hiszen a magánélete korántsem olyan rettenetes, mint az általa alakított figuráké. Meglehetős jómódban született, az apja vállalatigazgató, elegáns és gondos édesanyja ügyintéző, és bár szülei elváltak, mindketten támogatják a karrierjét. Szentpéterváron él, egyelőre még esze ágában sincs elköltözni onnan, immár egy éve tart kapcsolata a barátjával, és amennyire filmes munkája engedi, iskolába jár, megpróbálja befejezni a tanulmányait, hogy aztán teljes állású színésznő lehessen. Nagyon szereti a filmforgatások hangulatát, az intenzív és feszített tempójú munkát, de egyébként úgy él, mint egy átlagos tini: legjobban bulizni szeret a barátaival, bár közülük is egyre többen irigylik a tehetségét. Nyilvánvaló, hogy ha jól gazdálkodik a talentumával, Okszana előtt fényes pálya áll. Már most egyenrangú alakítást nyújt az olyan klasszikusok kiskamasz szereplővel, mint Kubrick Lolitája vagy Luc Besson Leon a profi-jának Mathildája.
A Lilya 4 Ever csak videón és DVD-n fog megjelenni Oroszországban, de nyilván így is sokan lesznek kíváncsiak rá – nemcsak azért, mert a film orosz nyelvű (a rendező tolmács útján kommunikált a színészekkel), és egy fájdalmasan aktuális témáról, a lánykereskeselemről szól, hanem mert látni akarják majd, hogy a filmben hogyan válik Okszana a Svetához hasonló lázadó kamaszból angyalian finom, jelképpé növekvő szereplővé. Az a legcsodálatosabb, hogy ebben a totális testi kiszolgáltatottságról szóló filmben szinte nem is látjuk Okszana testét – csak karakteresen szép, sebezhetően vidám, tiszta arcára emlékszünk, ahogy dideregve egy gyertyaláng fölé hajol, kétségbeesetten bámul kifelé az ablakon, vagy torzképpé pingált arccal, teljes tehetetlenségben várja, hogy jöjjön, aminek jönnie kell.
Jelképes az is, ami első rendezőjével, Szergej Bodrovval történt: soha nem készítheti el második filmjét, mert teljes stábjával együtt balesetben meghalt. Ő és egyetlen filmje szülőhazájában mára már valóságos legenda. Aki hisz benne, bátran gondolhatja, hogy Okszana egykori felfedezője immár őrangyalként vigyázza lépteit, és nem hagyja, hogy ragyogó tehetségű színésznőjét pénzzé tegye és felőrölje a sztárcsináló gépezet.