A Cinema magazinban jelent meg.

Pártpolitika és emberi sorsok, avagy lehetünk-e boldogok egy jóléti államban? „A legtöbben Kínában élnek”, de most Norvégiáé a szó

Egy férfi autózás közben meglát egy tavat, és kiszáll, hogy ússzon egyet. Az önfeledt pillanatért azonban csúnyán megfizet: nemcsak ruhája és autója, de családja is eltűnik időközben. Meztelenül fut végig az erdőn, és utol is éri őket egy benzinkútnál – de rá kell döbbennie, hogy egy másik férfi vette át a helyét a volánnál és a családfői szerepen. Munkásruhában, egy szál rollerrel vág neki újból az életnek – de nincsen egyedül: sorstársai csoportjához csatlakozik.
Ilyen meglepő, mégis közhelyes kisfilmekből áll össze az Utópia, egy fiatal norvég forgatókönyvírókból és rendezőkből álló csoport több szempontból is különleges, figyelemreméltó alkotása. A film ugyanis nem egyéb, mint a nyolc legfontosabb norvég politikai párt üzenetének összefoglalása rövid jelenetekben, huszonnégy órával a választások előtt. A kisfilmeket egy Norvégiát szimbolizáló helyszín, a benzinkút köti össze, ahol a kerettörténet főszereplője, a benzinkutas és amatőr repülő-konstruktőr Lasse él, és ahol az összes szereplő megfordul: a Romániából utcagyereket adoptáló leszbikus pár, az értelmi fogyatékos fiú, az internacionálét éneklő nyugdíjas kirándulócsoport, a sorsjegyeket áruló, remekül riposztozó vak kislány, az AIDS-es betegeket kezelő orvos, és hasonló figurák.
A jelenetekből csak úgy süt a jelképiség, de a kifogástalan tempó, a szép fényképezés és a színészek visszafogott játéka, amely még a legkimódoltabb párbeszédeket is elevenné teszi, mindvégig ébren tartják a néző érdeklődését. Izgalmas végiggondolni azt is, hogy vajon hogyan lett ennyire egységes a hat forgatókönyvíró és kilenc rendező közös munkája. Annak ellenére, hogy olyan gegektől sem riad vissza, mint egy mobiltelefon-faló tehén hajkurászása, a film humora nem harsány, sőt sokszor egyenesen melankolikus. Semmi szélsőség, semmi vadság, csupa visszafogottság, megértés, fegyelem és figyelem – az Utópia nem ás mélyre, de a felszíni rétegeket alaposan megdolgozza.