A Mozgó Világban jelent meg 2008 decemberében.

Nina
Kicsit off lesz, de mégis: negyvenéves vagyok, két hete vetéltem el az első terhességemet, a harmadik hónapban. Eddig még soha nem maradtam úgy, de most a férjem se bánta, és azt hittem, én is akarom. De mikor kikaparták, ami belőle megmaradt, megkönnyebbültem. Tavaly váltottam munkahelyet, zavart, hogy folyton sírhatnékom van, meg hányingerem, meg hogy nem tudok koncentrálni. Úgy éreztem, nem vagyok azonos azzal, ami bennem növekszik. Most nem fáj. Fog még fájni valaha? Tapasztalat?

Zazen
Persze, hogy nem vagy azonos, baszki, nem a vesédről vagy a vakbeledről beszélsz, hanem egy másik emberről. Síringer és hányhatnék…! Éretlen vagy, nem érdemelsz gyereket, pont.

Kisvacak
Figyelj, Zazen, ne bántsd, még le van zsibbasztva. Kedves Nina, biztos, hogy jó helyen jársz? Ez egy kismamafórum. Ha szoktál olvasgatni minket, akkor már úgyis véged. Menj inkább innen, mert sebed van, és el fogod vakarni.

Winnie
Én tudom, miről beszélsz. Nem bírod eldönteni, akarsz-e igazából gyereket. Nekem se volt egyszerű.

Zazen
Winnie, fogadjunk, hogy nincs gyereked.

Winnie
Három van. A legkisebb két éves, állandóan beteg, alig jár bölcsibe, már a második munkahelyemet vesztem el miatta, előtte meg öt évem teljesen kimaradt. A férjem tart el, nem könnyen, és állandóan mondja is. Pedig igazából ő akarta a kölköket, ezzel akart maga mellett tartani, mert előtte elég sok pasim volt. Hát sikerült. Azelőtt pörögtem ezerrel, most meg? Reggel iskola, óvoda, bolt, piac, cekker, a kicsi veri magát a földhöz, ha valami nem tetszik neki, csitítom, ordítok, az emberek néznek, beszólnak, ajóédesanyátok nektek, az. Otthon három fogás, közben a kicsi videózik, mert két méter a konyha, nem férünk el ketten, aztán mire végre elaludna, mehetünk megint a nyenyergő gyerekkel gyalog, iskola, óvoda, dél van. Ebéd, különóra, lecke, férj, vacsora, fürdés. Meséljem tovább?

Walkie Talkie
Lihegés a sötétben, ő mozog, te félig alszol, félig a másik szobába fülelsz, hogy melyikük köhög.

Winnie
Plusz a büdös kölkei egész nap szívatnak. Ez kell, az kell, de most rögtön. Idemenjünk, odamenjünk, átjöhet a Barni aludni? Holnapra be kell vinni egy eleven békát. Pa-la-csin-tát-a-ka-rok. Az óvónéni hülye, és meg is mondtam neki. Mi az, hogy nem szereted a tortát? Egy órát dolgoztam vele, két tábla csoki van benne, azt csak szereted. Ne öljétek egymást, a fenébe, tedd le azonnal azt a villát, kiszúrja a szemedet! Ki öntötte szét a mézet már megint? Úristen, te beleléptél! Ne fuss el, a mindenedet, hallod?

Walkie Talkie
Ki zárta be a kamrába a macskát. Ki szúrta ki a gimnasztikalabdát. Ki tette a köveket a lefolyóba.

Kisvacak
Tegnap valahogy kedvem támadt gyertyába állni. Felcsúszott a pólóm, megláttam a hasamat. Löttyedt és puha, és fel van repedezve, és olyan ráncos, mint egy túlfújt és leeresztett léggömb. A fene egye meg, harminc éves vagyok, és szoktam tornázni. Soha többet nem engedem meg a páromnak, hogy rám gyújtsa a villanyt.

Winnie
Vagy hogy rád másszon. És még ő lesz megsértődve. Aztán keres szép csendben egy húszévest.

Zazen
Engem.

Walkie Talkie
Ismerem a fajtádat, Zazen. Nagy hajad van és kemény combod. Meg kurva nagy önbizalmad. Nem vagy igazán szép, de ezt nem veszik észre, mert a melled is nagy, és beszéd közben ringatod magad meg nyalogatod a szádat.

Zazen
Nagyjából stimmel. Csak én szép vagyok, és az is maradok. A szoptatástól még nagyobb lesz a mellem, és a gyerekeim rajongani fognak értem. A pasik majd lesik az ovi előtt, ahogy a fiam megcsókolja a számat.

Winnie
Te nem érdemelsz gyereket.

Zazen
Imádom, amikor lestrapált háziasszonyok mondják meg nekem, hogy mit érdemlek, és mit nem.

Nina
Zazen, a szívemből beszélsz. Nem akarok lestrapált háziasszony lenni.

Kisvacak
Nemcsak rajtad múlik, Nina. A munka is lestrapál, a főnök is, a férj is, aztán a kialvatlanság, a stressz, és végül az öregség. Nézd meg magad a tükörben jobban. Látod az orrod tövében az árkot? Érzed, ahogy a ceruzát megtartja már alul a melled? Hát visszered van-e? Jutott-e már eszedbe a szexhez latexruha?

Winnie
Nem fáj, amikor lenéniznek a gimnazisták? Csinos, tizennyolc éves fiúk. Húszévesen volt a legtöbb szeretőm, mind ilyenek, kicsit gyorsak, de nagyon szenvedélyesek. Engem akartak, mindenestől, nem egészségügyi okokból füttyentettek magukra. Pár év, és a lányomat fogják dugni. Helyettem. A kurva életbe. Pedig nem én változtam meg, csak a testem.

Zazen
Latexruha, muhaha. Gratulálok, anyukák, édesek vagytok.

Nina
Ezt nem értheted, Zazen. Ide a tízcentis sarkat. Én most öltözöm a legvadabbul.

Zazen
Szvingerklub, szado-mazo, kapuzárási pánik, értem.

Winnie
Nincs idő pánikolni, a kaput egyszerűen az az orrodra csukják. Nem tudsz elmenni fodrászhoz, nincs energiád rendesen gyantázni, tehát folyton nadrágban jársz, pedig régebben szeretted, ha megnézik a lábadat. Na és nyuszibiciklis gyerekhez úgysem veszel fel tűsarkút.

Monica Bellucci
Én felveszem.

Nina
Ez most Zazen új nickje, igaz?

Winnie
Nem, ez az én másik énem. Na jó, vicceltem.

Walkie Talkie
Nem az abortuszról beszéltünk véletlenül?

Monica Bellucci
Az öregedésről.

Kisvacak
A gyerekekről beszéltünk. Hogy kell-e nekünk. Nekem kellett, mindig és rögtön. És nem lett, soha és sehogy. Aztán egyik éjszaka arra ébredtem, hogy valami mászik a lábam között. Felgyújtottam a villanyt. Egy halálfejes lepke volt. Felszállt, ott körözött a szobában. Egyedül voltam, nem volt éppen senkim. Egy szótárral csaptam le. Komolyan mondom: sírt.

Nina
Kisvacak, azt hittem, te szültél. Abortuszod volt?

Zazen
A halálfejes lepke baromi hangosan cirreg. Én is hallottam egyszer.

Kisvacak
Sosem volt abortuszom. Mindent megadtam volna egy gyerekért. Egy boszorkányhoz is elmentem.

Walkie Talkie
Meg vagy te huzatva. Boszorkányok pedig nincsenek.

Zazen
Kivéve engem, kedves anyukák. Én vagyok a ti húszéves nemezisetek, vészbanyátok, buhú.

Monica Bellucci
Angyalcsinálók, azok legalább vannak bőven.

Kisvacak
Beásott a földbe nyakig. Megkente a számat sárral. Érméket tett a szememre. Meghalsz, hogy újjászüless, azt mondta. És tényleg éreztem, hogy hideg mindenem. A szívem sem dobogott.

Walkie Talkie
Elájultál.

Kisvacak
Meghaltam. Amikor eltemetett, este volt. Amikor felébredtem, reggel. Egyedül voltam egy fa alatt, és egy forró kő volt a hasamon.

Monica Bellucci
Meztelen voltál.

Kisvacak
Igen. A kő szuszogott.

Nina
Ne folytasd. Ez az én álmom.

Kisvacak
Felkeltem. A kő nem esett le rólam. Idegen ruhákat találtam, felvettem. Mentem a mezőn át a buszhoz. Átadták a helyet. Mire hazaértem, nem volt ott a kő.

Nina
Benne volt a hasadban.

Kisvacak
A méhemben megmozdult valaki.

Zazen
És voilá! Kilenc hónapra rá megszületett a kis kőgyerek.

Monica Belluci
Zazen, hallgass.

Zazen
A kis dead, muhaha.

Winnie
Kisvacak, ott vagy?

Zazen
Pancser boszorkány, hát nem elszúrta?

Nina
Ez erős. Ez fáj. Most mondjam, hogy kösz?

Winnie
Kisvacak! Ne lépj ki. Itt vagyunk.

Zazen
Hahó, anyókák. A latexnél hagytuk abba.